In het rijk van uw gezondheid

In het rijk van uw gezondheid

Als verpleegkundige en therapeut ben ik niet zozeer verbaasd dat mensen ziek worden, ik ben eerder verbaasd dat mensen zoveel belastingen kunnen incasseren voordat ze ziek worden.
Veel behandelingen en therapieën focussen vooral op één aspect van ziekte. Bijvoorbeeld voeding en dieet of het aspect stress en ontspanning. Deze factoren zijn natuurlijk belangrijk, maar voor het behoud van de totale gezondheid zult u meer factoren in ogenschouw moeten nemen.
Iemand kan bijvoorbeeld gezond eten, maar ziek worden omdat zijn spijsvertering niet goed werkt. Mensen kunnen ook gezond eten en voedingssupplementen slikken, maar ziek worden door relatieproblemen of door conflicten op het werk. Naast de lichamelijke factoren bestaan er dus ook mentale, emotionele, relationele en zielsaspecten die invloed kunnen hebben op ons lichamelijke en geestelijke welbevinden.

De mens bestaat dus op 5 niveaus:
1. het fysieke niveau ( lichaam)
2. het gevoelsniveau ( emoties)
3. het mentale niveau ( gedachten)
4. het sociale niveau (relaties)
5. het spirituele niveau (ziel)

Wanneer we het goed bekijken, wordt de mens op alle 5 niveaus gevoed of vergiftigd. Ons eten kan ons voeden of vergiftigen, maar emoties dus ook. Daarnaast zijn er gedachten die ons voeden en sterk maken, maar ook gedachten die ons beperken. Relaties kunnen ons sterken of leegzuigen. Tot slot kunnen we ons bezield en sterk voelen, met ons leeg en ongelukkig voelen.

Er zijn gebieden op aarde waarvan bekend is dat mensen daar significant langer leven. Ze hebben minder last van kanker en andere welvaartsziekten. Deze gebieden worden de blauwe zones genoemd. Onderzoek laat zien dat specifieke leefomstandigheden verantwoordelijk zijn voor deze langere levensverwachting binnen blue zones. Deze specifieke leefomstandigheden hebben een grote overeenkomst met de vijf bovenstaande gezondheidsniveaus. Het lang en gezond leven van mensen in de blauwe zones wordt niet bereikt met snelle oplossingen. Je kunt niet hard trainen op zondag en dan op je kont zitten maandag tot en met zaterdag. Je kunt niet zeggen dat je gezond bent omdat je verse salade naast dat van een ” ongezonde” vette pizza eet. Je kunt je niet geestelijk bekeren in één dag en verwachten dat de schade van vele jaren van stressvolle beslissingen en woede gewist worden.

Hebt u schuld aan een ziekte en ongezond gedrag?
Praten over ziek- en gezond makende factoren roept vaak een schuldvraag op: heb ik schuld aan mijn ziekte of aan mijn ongezonde gedrag?

 

WP_20141001_14_56_36_ProHet is begrijpelijk dat een dergelijke vraag kan komen, maar het is niet zo relevant om het over schuld te hebben. Het feit dat er bepaalde factoren bekend zijn waarmee we invloed kunnen uitoefenen op onze gezondheid, betekent niet dat je schuldig bent wanneer je daar geen gebruik van maakt of hebt gemaakt. Ieder mens doet het beste waartoe hij of zij op een gegeven moment in staat is. Iemand die rookt, ongezond eet of drinkt, of wat dan ook ‘verkeerd’ doet, weet misschien wel dat hij eigenlijk anders moet doen, maar kan dat gewoon nog niet. Weten en doen zijn twee verschillende dingen. Daarom is het belangrijk om gezondheidsfactoren te durven benoemen zonder waardeoordeel te uiten.

Een lang en gezond leven vereist een constante, dagelijkse levensstijl van de positieve verrijking voor lichaam en geest. Leef het leven van de bewoners in de blauwe zone en maak je leven duurzaam.

Christel Douma – Bouma