Hoe voorkom ik griep en verkoudheid?

Hoe voorkom ik griep en verkoudheid?

In mijn praktijk komen in deze tijd weer  veel mensen kuchend en snotterend binnen. De griep heerst, hoor ik ze zeggen. Niemand zit hier op te wachten maar voor fanatieke sporters is dit natuurlijk zeer ongewenst. Met griep kun je niet trainen en loop je zomaar een week of wat achterstand op, op je sportmaatje die geen last heeft van de griep.

griep en verkoudheidGriep en verkoudheid zijn de nummer één oorzaken van doktersbezoeken en afwezigheid op school of op het werk. In de meeste gevallen zijn een paar dagen bedrust en vasten voldoende om griep en verkoudheid te lijf te gaan, maar veel mensen vragen hun arts om medicijnen. Meestal gaat het om hoestsiropen, koorts verlagende middelen of pijnstillers, middelen die de symptomen verlichten , maar geen invloed hebben op de duur van de ziekte. In ernstige gevallen van griep of risico op complicaties worden antivirale middelen ( vb. tamiflu) voorgeschreven. Door de zogenaamde dreigende griepepidemies  van de afgelopen jaren zijn deze middelen samen met vaccinatie de standaardtherapie voor griep geworden. Het lichaam beschikt echter over een enorm sterke zelf genezende kracht die kan ondersteund worden door drie heel belangrijke factoren: de juiste voeding, een gezonde leefstijl en voldoende rust. Wanneer het lichaam niet beschikt over de juiste nutriënten om virussen de baas te kunnen, kan suppletie een groot verschil maken, niet alleen preventief, maar ook om het genezingsproces te versnellen als je overvallen wordt door een griep of een verkoudheid.

Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een verkoudheid en een griep.

Verkoudheid

Verkoudheid is een infectie van de bovenste luchtwegen die veroorzaakt kan worden door 200 verschillende virusstammen. De meest bekende het rhinovirus en het adenovirus. In de meeste gevallen beperkt de verkoudheid zich tot de vervelende symptomen zoals hoesten, niezen een zere keel, hoofdpijn, vermoeidheid, een loopneus of verstopte neus. Soms kan je ook koorts hebben. Een verkoudheid die niet goed verzorgd wordt, kan wel  ( ernstige) complicaties veroorzaken zoals een oorontsteking, sinusitis, bronchitis, longontsteking en astma.

Griep

Griep is een luchtweginfectie die veroorzaakt wordt door het influenza virus. Het wordt vooral gekenmerkt door ontstekingen van de slijmvliezen van de neus, de keel, de binnenkant van de oogleden en longen. De meest voorkomende symptomen zijn plots opduikende koorts, (extreme) vermoeidheid,  hoofdpijnen spierpijn.

Antibiotica zinloos

Griep en verkoudheid worden veroorzaakt door virussen, niet door bacteriën. Ze kunnen dus niet met antibiotica behandeld worden. Toch worden ze vaak gewoon ter preventie van mogelijke bijkomende bacteriële infecties gegeven. Het imuunsysteem  wordt daardoor eigenlijk nog meer verzwakt en bacteriën worden resistent. Soms is het gewoon echt nodig en het is dan belangrijk om de darmflora daarna weer te gaan herstellen met goede  probiotica en te laten onderzoeken wat de werkelijke oorzaak is.

Natuurlijke remedies

Er zijn heel veel natuurlijke manieren om griep en verkoudheid te voorkomen, te behandelen of het genezingsproces te ondersteunen.  In dit artikel worden een paar beproefde stoffen genoemd waarvan in onderzoek en in de praktijk is aangetoond dat ze werken. Er zijn uiteraard nog meer natuurlijke remedies .

Vitamine C 

vitamine-c500Tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling, de grondlegger van de orthomoleculaire geneeskunde,  was de eerste die het belang van hoge dosissen vitamine C beschreef in zijn boek “Vitamin C and the common Cold” ( Vitamine C en verkoudheid) Vitamine C beschermt het immuunsysteem tegen vrije radicalen ( maken kapot) en het verhoogt de activiteit van imuuncellen en is nodig voor de aanmaak van antilichamen die virussen en bacteriën aanvallen. Vitamine C versnelt het genezingsproces van een infectie en voorkomt complicaties. Tijdens een studie bij soldaten bleek dat diegene die 1.000 tot 6.000 milligram vitamine C per dag namen, 90% minder kans hadden om een longontsteking te krijgen.

Vitamine D

Vitamine D verhoogt de weerstand. Mensen met veel vitamine D in hun bloed hebben minder kans om griep of luchtweginfecties te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat heel veel mensen die ver van de evenaar wonen, een te laag vitamine D gehalte in hun bloed hebben. Griep en verkoudheid komen meer voor in de winter, wanneer de aanmaak van vitamine D het laagst is. In tropische landen kent men daardoor geen seizoen griep. Na een slechte zomer, met weinig zonlicht, worden veel meer mensen door griep getroffen dan na een goede zomer met veel zon.

Zink

Zink regelt de activiteit van zowat alle imuuncellen. Het voorkomt verkoudheid, vermindert het aantal verkoudheden, vermindert de ernst van de verkoudheid, vermindert de noodzaak voor antibiotica en zorgt voor minder afwezigheid op school, werk en training en verkort de duur van de verkoudheid.

Symptomen van zink tekort zijn o.a. witte vlekjes op de nagels, slechte wondgenezing, verminderde smaak en reuk en vertraagd immuunsysteem.

Probiotica

Probiotica ( darmbacteriën) zijn belangrijk voor de algemene gezondheid van de darmen en voor de immuniteit. Ze versterken de immunologische barrière van de darm tegen vreemde indringers, zoals schimmels, bacteriën, virussen, allergenen enz. Probiotica scheiden antibacteriële, antivirale en antischimmelstoffen af, ze helpen bij de productie van antilichamen tegen ziekteverwekkers en herstellen de darmflora na het gebruik van antibiotica.

Knoflook

Knoflook is een natuurlijk antibioticum. Het verhoogt de weerstand en is effectief tegen virale, bacteriële, parasitaire en schimmelinfecties. Het voorkomt verkoudheden en zorgt er voor dat deze minder lang aanhouden en sneller genezen.

Virussen en bacteriën richten in een gezond lichaam geen schade aan. Ze leven in harmonie met de mens en helpen het lichaam zich te ontdoen van afvalstoffen, dode cellen, onverteerde voeding, overtollige suikers enz. In een zuiver lichaam gedijen virussen en bacteriën niet. Virussen en bacteriën stimuleren het immuunsysteem. Het doormaken van virale en bacteriële infecties op jonge leeftijd is nodig om later in het leven beschermd te zijn tegen andere infectieziekten, auto-immuunziekten, allergie en zelfs kanker.

Het is dus noodzakelijk om af en toe ons immuunsysteem te activeren en bijvoorbeeld een acute verkoudheid even te laten gaan zodat ons immuunsysteem even ’aan’ kan gaan. Helaas worden  er  veel voedingssupplementen verkocht die meer schade toe brengen dan dat zij wat opleveren en/of niet geschikt zijn in verband met medicatie. Zoek daarom naar een therapeut die ‘advies op maat’  kan geven  en die u wegwijs maakt in de enorme wereld van de voedingssupplementen.

Voorkomen is beter dan genezen!