Hoofdletsel doolt rond als onzichtbaar spook op WK voetbal

Hoofdletsel doolt rond als onzichtbaar spook op WK voetbal

Martins Indi viel uit in de wedstrijd Australië-Nederland na een forse val op het hoofd. Later kwam de diagnose hersenschudding.

Jaarlijks lopen 76.000 sporters een hoofdblessure op.

Een harde klap op je schedel kan zomaar jarenlang gevolgen hebben: schedel geraakt ,kaakgewricht iets verplaatst of de nek uit balans. Onderzoek wijst uit dat 33 procent van alle informatie naar de hersenen afkomstig is uit dit gebied. Een disbalans in dit gebied die niet wordt opgelost, vergroot het risico op blessures aanzienlijk.

In een wedstrijd van Standard Luik knalden twee ploeggenoten hard met de koppen tegen elkaar.

Zowel Braziliaan Felipe als de Fransman Mangala liepen in de maanden erna spierblessures op in het bovenbeen. Was dat wel toeval? Memphis Depay miste Heerenveen-PSV vanwege een blessure. IJlings werkte hij toe naar de topper tegen Feyenoord. Na een tik op zijn hoofd voetbalde de PSV’er met een masker op en kort daarna begon zijn hamstring te haperen. De relatie tussen hoofdletsel en blessures aan de benen wordt vaker gesuggereerd. Het lijkt magie, maar het is gewoon een manier van kijken, verbanden leggen en erkennen dat in je lichaam allerlei ketens met elkaar in verbinding staan.

Hersenschade is voor vele een mysterie. Schade is bij lange na niet zo zichtbaar als een vleeswond of zo makkelijk te verhelpen als een gekneusde enkel. Als een onzichtbaar spook doolt het rond in het lichaam van een sporter om zich pas na weken te openbaren in de vorm van concentratieverlies of vermoeidheid etc. Iedereen kent het , de voetballers die een paracetamolletje nemen na een blackout of de wielrenners die weer op de fiets kruipen na een valpartij. Slachtoffers leggen bijna nooit de link naar die ene botsing, in die ene wedstrijd. Jongeren kampen bovengemiddeld vaak met hersenletsel, omdat deze groep vaak sport. Uit onderzoek van Veiligheid NL blijkt dat 8000 jongeren van 10 tot 29 jaar afgelopen jaar in het ziekenhuis zijn beland door hersenletsel. Kinderen met hersenletsel kunnen last krijgen van ontwikkelingsstoornissen. Een ogenschijnlijke botsing bij een hockeywedstrijd kan leiden tot verslechterde schoolprestaties, verminderde creativiteit en intense vermoeidheid.

In Amerika worden kinderen tijdens de biologielessen op school wegwijs gemaakt in het herkennen van hersenschade. Ook worden er in het American football speciale clubartsen aangesteld die alert zijn op hersenschade. Wij zijn zo ongeveer de sportiefste bevolking ter wereld. Het aantal gevallen van hersenletsel neemt toe. Uit persoonlijke ervaring en ervaringen uit mijn praktijk weet ik dat hersentrauma een ondergeschoven kindje is dat veel meer aandacht verdient.