In balans met voeding

lifestyle voeding gezond

In balans met voeding

Toen ik de Sportbehandelaars opleiding volgde was de meest belangrijkste vraag: welke functie heeft voeding voor het lichaam? Het beste antwoord is: het levert alle noodzakelijke nutriënten die ons lichaam nodig heeft. Van ‘oervoeding’ hebben de meeste inmiddels al eens gehoord.

Dit voedingspatroon wordt steeds populairder. Onze genen blijken nog steeds niet zoveel veranderd en lijken nog heel veel op de genen van die oermens. Onze verre voorouders waren geen marathonatleten. Ze renden niet vaker dan absoluut noodzakelijk. Die energie stopten ze liever in jagen en verzamelen. Wel hadden ze een heel actieve levensstijl. Te voet werden vaak lange afstanden afgelegd. Ook de jacht was intensief . Ze deden alles met de hand, van het slijpen van vuistbijlen tot het slachten van wild. Spieren hebben energie nodig en die haalden ze uit vet. De meeste sporters hebben tegenwoordig een voedingspatroon met veel koolhydraten.

De vraag  hierbij is of dit inderdaad de beste voeding is voor een sporter? Of is er nog een beter voedingsadvies die de totale gezondheid van de sporter ondersteunt. Een voeding die er voor zorgt dat:

  • De totale gezondheid van de sporter optimaal ondersteund wordt.
  • De sportprestatie verbetert.
  • Het herstel na een wedstrijd versnelt en verbetert.
  • En een preventieve werking heeft tegen het ontstaan van blessures.

sportvoeding, wielrennen, paleodieetLoren Cordain de ontwerper van het ‘Paleodieet’ heeft de voedingswijze bestudeerd van traditioneel levende volkeren. Volkeren die nog leven zoals wij leefden in de oertijd. Uit dit onderzoek blijkt dat deze stammen vele malen vitaler en slanker te zijn en vrij zijn van chronische degeneratieve ziektebeelden. Deze mensen kennen geen geraffineerde koolhydraten, kant-en-klaarmaaltijden, zout, suikers, taartjes, hamburgers en pizza. Kort samenvattend betekent deze voeding voor de sporters:

 

  • Mager vlees, vis en gevogelte, vers fruit en groente.
  • Zo min mogelijk ontbijtgranen, zuivelproducten, peulvruchten, alcohol, zoute voeding en vet vlees en geraffineerde suikers.
  • Voor, tijdens en na de training of wedstrijd zijn extra koolhydraten noodzakelijk. De voorkeur gaat uit naar de gezonde koolhydraatbronnen zoals fruit en groente.
  • Zorg dat de vochthuishouding op pijl is. Afhankelijk van de intensiteit is 1,5 tot 2 liter water per dag nodig.
  • Neem voedingstoffen/supplementen die de prestatie en/of herstel verbeteren. De basis als eerste met een multivitamine, magnesium voor o.a. energie in de spieren, omega-3 vetzuren om ontstekingen te voorkomen (blessures) en vitamine d voor o.a. het immuunsysteem en de botopbouw. Afhankelijk van de sport en/of blessures kunnen er andere middelen ingezet worden, zoals  proteïnepoeder en ribose voor sneller  herstel en meer energie.  Een advies op maat is nodig, omdat iedereen andere behoeften en doelen heeft.

Kortom, er zijn zoveel factoren die een rol spelen, dat je op dit vlak wel honderden pagina’s kunt vullen. Wat te denken van een vervuild milieu, een jachtig leven, het gebruik van industrieel bereide voeding, het langdurig gebruik van bepaalde chemische medicijnen, voedingsadditieven (E-nummers). Laten we niet vergeten dat  gezonde voeding, voldoende beweging, een positieve instelling, matig zijn met genotsmiddelen en zo min mogelijk stress, al een heel goed sportief begin zijn!