Is onthouding de manier?

Is onthouding de manier?

Onthouding schijnt de beste manier te zijn om de verslaving van informatie te voorkomen.

Angst om er niet bij te horen, om iets te missen van de grote hoeveelheid informatie, maakt jongeren ziek.

informatie overload

Geen zwaarlijvigheid, obesitas, maar informatieovervloed, infobesitas. Het is de nieuwe ziekte. Ook dé nieuwe trend, vooral onder jongeren. Met als klacht: vermoeidheid, slaaptekort, concentratieproblemen. Met als verrassende diagnose: de angst om iets te missen en er niet bij te horen.

Met de komst van de nieuwe media wordt er op de jongeren een tsunami van informatie afgevuurd. Jongeren zoeken deze informatieovervloed zelf heel actief op, getuige het aantal accounts op , Facebook en andere netwerksites, de tijd die ze doorbrengen op internet en sociale netwerken, de hoeveelheid whatsappjes die ze sturen, de manier waarop ze naar nieuws zoeken op internet en hoe internet is ingebed in hun dagelijks leven.

En wat te bedenken van de revolutie van draadloos mobiel internet (WIFI) op hun smart-phone, waardoor deze WIFI-jongeren niet alleen altijd, maar ook overal continu in de verleiding komen. Het onvolgroeide puberbrein is gevoelig voor stimuli en feedback. De mediaconsumptie krijgt net als bij gamen verslavende kenmerken. Het continu bereikbaar zijn en continu alles willen volgen, in volledige privacy, buiten het blikveld van docenten en ouders en toezicht van volwassenen, heeft een keerzijde. Het kan doorslaan naar informatiestress. De klachten zijn vermoeidheid, slaaptekort, angstgevoelens en het probleem dat jongeren continu hun aandacht moeten verdelen, wat ze uit hun concentratie haalt.

Het lijkt erop dat deze angstgevoelens te maken hebben met de zogeheten peer pressure: bang om iets te missen wat zich afspeelt onder jouw vrienden. Infobesitas heeft invloed op hoe je je voelt. „Er verschijnen onderzoeken die vaststellen dat iemand zijn adem inhoudt als hij zijn mail binnenhaalt. Het heeft dus invloed op je ademhaling, je geestelijk en lichamelijk welbevinden. Vooral onder jongeren wordt multitasken gebruikt om tijd te winnen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren minder goed multitasken dan volwassenen. Het tegelijk uitvoeren van verschillende taken duurt langer, omdat ze elkaar beïnvloeden.”

Mediagebruik en mobiel internet zijn nog weinig ingepast in de opvoeding. Voor ouders is het relatief nieuw en onbekend. Bijna één op de vier kinderen krijgt van ouders tussen hun zesde en achtste jaar hun eerste mobieltje. Hippe ouders sturen soms een whatsappje naar boven met de mededeling dat het eten klaar is. Maar ze klagen ook dat er minder tijd overblijft om met elkaar te praten. En dat hun kinderen snel zijn afgeleid, dwangmatig worden en moeite hebben om zich te concentreren en het huiswerk af te krijgen.