Wat gebruik jij?

vitamines gezondheid

Wat gebruik jij?

Wat gebruik jij?

Dit wordt mij wel eens gevraagd als ik met de ‘mannen’ op pad ben en veel kopwerk verricht. Niet dat ik nu zo super hard kan fietsen, maar in mijn leeftijdscategorie, kan ik aardig voorin meekomen met training, wedstrijdjes en tijdritten. Trouwens, de indeling met leeftijdscategorieën is best prettig als je wat ouder wordt, maar dit terzijde.

sportvoeding bonusan wielrennen

Maar mijn antwoord is meestal: slim trainen en gezond eten. Voor wat betreft het gezond eten, heb ik de luxe omstandigheid dat mijn vrouw een eigen gezondheidspraktijk heeft en veel bezig is met gezonde voeding. Dit betekent dat zij extra aandacht besteed aan gebalanceerde maaltijden, zeg maar de juiste voedingsproducten en combinaties. Maar ze weet me ook haarfijn te vertellen welke werkzame stoffen er in de voeding zitten, wat goed is en wat niet, of minder.

Voeding gaat wat mij betreft dus heel wat verder dan een bord spaghetti of koolhydraten stapelen. Trouwens, ik eet juist koolhydraat arm, en dat gaat prima met fietsen, ook met zwaardere tochten zoals een AGR of MMK.

Naast het reguliere eten wat ik binnen krijg maak ik gebruik van aanvullende supplementen. Niet extreem, maar vooral daar aanvullen waar nodig. De meest voorkomende aanvullingen die ik gebruik zijn vitamine C, en D3 en Magnesium.

Wist je trouwens dat de ene vitamine C of magnesium niet de andere is? De stoffen die in een magnesium tablet zitten verschillen nog al van merk. Het kan dus zijn dat je een mooie goedkope pot vitamines hebt aangeschaft, maar zonder dat je het weet ook een kwalitatief minder is dan een ander merk.

bonusan magnesium sportvoeding wielrennenZelf gebruik ik het meest magnesium. Dit doe ik omdat ik relatief veel vocht verlies tijdens het fietsen, en zeker bij langere afstanden (100+) vaak last kreeg van kramp in de bovenbenen. Magnesium zorgt voor een optimaal energiepeil. Het is nodig voor de aanmaak van ATP (adenosine trifosfaat, de vorm waarin energie in het lichaam wordt opgeslagen) en voor het vrijmaken van energie uit ATP. Energie die nodig is voor het fietsen, maar ook voor ons denkwerk, spijsvertering, aanmaak van hormonen, afvoeren van giftige stoffen en allerlei andere processen in het lichaam.

Magnesiumsuppletie verhoogt de beschikbaarheid van glucose in het bloed, de spieren en de hersenen en verbetert de lichamelijke conditie en sportprestaties, ook als er geen sprake is van een magnesium te kort.

In een onderzoek bij professionele volleybalspelers, kregen de spelers 4 weken lang 350 mg magnesium. Na vier weken maakten de mannen die magnesium kregen aanzienlijk minder lactaat (melkzuur) aan en konden ze tot 3 cm hoger springen. Bij de controlegroep was dit niet het geval. Geen van de mannen had gebrek aan magnesium. Bron: Placebo Nocebo nummer 18.

Ik neem dagelijks 1 tablet van 336 mg van Bonusan. Ik kies voor Bonusan omdat dit kwalitatief hoogwaardige producten zijn en het bedrijf besteed veel tijd en geld aan onderzoek.

Op de dagen dat ik ga fietsen neem ik een half uur voor vertrek een extra tablet en ik verpulver per bidon een tablet. Mijn ervaring is dat ik veel minder of nauwelijks last meer van kramp heb.

Fiets ik nu harder door het slikken van extra magnesium? Ik weet dit niet zeker, maar weet wel zeker dat ik minder gauw last heb van zware benen en kramp. Alle kleine beetjes tellen natuurlijk mee in het fietsen om net even wat sneller of beter te kunnen fietsen. Een paar gram gewicht, aerodynamische kleding en fiets, maar zeker ook gezonde voeding en extra aanvulling.

Auteur: Tjeerd Douma